IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford съкращава 3000 работни места в САЩ и Индия

Ходът е част от стратегията за пренасочване към електрическите автомобили

11:19 | 23.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Автомобилната компания Ford Motor заяви, че ще съкрати общо 3000 работни места на трудови и външни договори, най-вече в Северна Америка и Индия, докато се преструктурира, за да настигне Tesla в състезанието за разработване на електрически превозни средства, задвижвани от софтуер, съобщава Ройтерс.

Главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли от месеци казва, че вярва, че базираният в Дърборн, щата Мичиган, производител има твърде много служители и че недостатъчно от работната сила имат нужните умения, докато автомобилната индустрия се пренасочва към електрически превозни средства и дигитални услуги.

„Премахваме задължения, както и реорганизираме и опростяваме функции чрез бизнеса. Ще чуете още специфики от мениджърите на вашата бизнес сфера по-късно тази седмица“, написаха Фарли и председателят на Ford Бил Форд в съвместен имейл.

Акциите на Ford поевтиняха с 4,8% по време на търговията в понеделник на фона на по-широк спад на Wall Street. 

Подобно на други установени автомобилни производители Ford има служители, които до голяма степен поддържат гама от продукти с традиционния двигател с вътрешно горене. За бъдещето Фарли очерта стратегия, в която Ford разработва широка гама от електрически превозни средства. Подобно на Tesla Ford иска да генерира повече приходи чрез услуги, които зависят от цифровия софтуер и свързаност.

Маржовете на печалбата преди данъците на Tesla надвишават тези на Ford тази година, а Фарли е категоричен, че разходите трябва да се намалят.

В имейла до служителите от понеделник Фарли и Форд казват, че структурата на разходите на компанията е „неконкурентоспособна спрямо традиционните и новите конкуренти“.

Нарастващите цени на батерии, суровини и доставките налагат допълнителен натиск върху Ford и други автопроизводители. Ford запази прогнозата си за годишна печалба въпреки по-високите с 3 млрд. долара разходи заради инфлацията.

Ford започна да разделя операциите си на електрически автомобили, двигатели с вътрешно горене и търговски превозни средства. Фарли заяви през юли, че в отдела за двигатели с вътрешно горене „ще има намаляване на разходите“. Компанията обаче заяви в понеделник, че съкращаването на работни места ще засегне всички части на компанията.

Конкурентът General Motors в края на 2018 г. съкрати 14 хил. работни места, готвейки се да ускори стратегията си за електрически превозни средства.

Ford, GM и северноамериканските операции на Stellantis ще се сблъскат с ново предизвикателство със служителите следващата година, когато започнат преговори за договорите с профсъюза United Auto Workers, който представлява служителите в американските заводи на производителите от Детройт.

Лидерите на профсъюза изразиха тревога, че електрическите автомобили може да означават по-малко производствени работни места, а повече позиции ще бъдат пренасочени към заводи за батерии и хардуер за електрически превозни средства извън профсъюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още